Info Rondreis Cuba Oriente, met vlucht, visum

De Cuba factor

Cuba is een land waar niet altijd alles volgens plan verloopt. Soms gaat een goed opgezet plan gewoon niet door, anderzijds wordt je er vaak aangenaam verrast. Je maakt makkelijk contact met de Cubanen, ze zijn erg vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Je sluit snel vriendschappen. Soms vragen ze of je drinken en eten voor ze wil betalen. Ze hebben geen geld voor. Het is aan jou om dit wel of niet te doen. Buitenlanders hebben een grote aantrekkingskracht op Cubanen, dit geldt voor mannen als voor de vrouwen. Ze dansen close en sensueel en altijd met een smile. Dit is meestal een vermakelijk spel. Indien je dit niet op prijs stelt, wijs ze dan met een glimlach af.


Temperatuur

Klimaat in Cuba, Februari
Gemiddelde luchttemperatuur 27C
Gemiddelde watertemperatuur 24C


Paspoort en visa

Een geldig paspoort is nodig dat vanaf de datum van aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Voor veel Europese landen o.a. Nederland en België dien je een toeristenkaart te hebben die kan worden verstrekt door Dance4two of rechtstreeks door het Cubaanse consulaat. Desgewenst kan Dance4two hiervoor zorgen (€ 30,-)


Geld

Neem cash geld in euro’s mee. Een pinpas is niet te gebruiken. Met creditcard (alleen Visa en Mastercard) kun je geld opnemen, maar je betaalt ongeveer 3-11% extra. Het is handig om bij aankomst op het vliegveld geld te wisselen en dit op verschillende plaatsen te bewaren. In hotel Melia Santiago is ook een wisselkantoor.
In Cuba zijn er twee valuta:
* De CUC (Peso convertible) inwisselbare Peso. 1 euro is ongeveer 1.08 CUC
* Peso Nacional (niet inwisselbaar), hiermee kan je basis producten kopen. 1 CUC = 24 Peso Nacional.
In de praktijk betaal je 99 % met CUC, maar het kan handig zijn om toch wat Peso Nacional te hebben.
Dit voor b.v. eten op straat kopen, bus, marktjes, etc.
Je kunt lekker eten voor minimaal 10 CUC (9 euro). Frisdrank en bier kosten 1.00-1.50 CUC.
Reken op een uitgave van minimaal 30 - 40 euro per dag voor lunch, diner en drinken.
Houdt er rekening mee dat je 25 CUC overhoudt om bij vertrek ter plaatse de luchthaventax cash te betalen.


Internet

Internet is aanwezig in de hotels. Voor ongeveer 6-8 CUC kun je een uur internetten. Wireless internet is zeer beperkt aanwezig en de kosten hiervoor zijn 8-10 CUC per uur.


Telefoon

Je kunt bellen met je mobiele telefoon indien het een triband toestel is. Mobiel bellen met je telefoon in Cuba is duur. Afhankelijk van je provider kunnen de kosten oplopen tot 3-4 euro per minuut, informeer bij je provider naar jouw tarief. Een SMS versturen is veelal goedkoper.


Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn worden inentingen tegen hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio) aangeraden. Neem hiervoor contact op met bijvoorbeeld de travel kliniek of GGD.


Elektriciteit

Elektriciteit is 110 volt. Stekkers hebben 2 platte pinnen (Amerikaans systeem). Het is handig om een omvormer en een wereldstekker mee te nemen.


Kleding

Neem lichte zomerkleding mee, die gedragen kan worden in meerdere lagen. Neem voor de zekerheid ook enkele stuks warme kleding mee voor de avonden. Soms koelt het wat af in de avond.


Veiligheid

Cuba is een van de veiligste landen in Midden-Amerika. De criminaliteit is laag. Vrouwen en kinderen lopen alleen over straat, ook ’s avonds. Maar zoals in alle steden is het belangrijk op te letten voor zakkenrollers. Draag liever geen opvallende, dure sieraden. Zorg voor kopieën van je paspoort en visum en loop ’s avonds bij voorkeur met anderen terug naar het hotel.


Water

Kraanwater kan beter niet worden gedronken. Eet bij voorkeur ook geen rauw vis en vlees. Ook ijs en op straat gemaakte limonade dienen te worden vermeden. Reizigersdiarree komt voor. Zorg ervoor dat u ORS (Oral Rehydration Salt) en Immodium meeneemt.


Ambassade van Nederland in Cuba

Calle 8, 307, tussen 3ra en 5ta, Miramar-Playa, Havana, tel. 005372042511, www.mfa.nl/hav


  • Onze reizen gaan altijd door
  • Deelnemers van alle leeftijden
  • Inschrijven ook zonder danspartner
  • Van beginners tot vergevorderden
  • Voor singles & dansparen, 15% aanbetaling