Ervaringen Salsa Bachata Kizomba Passion, Lagos, 6-13 juli 2024

Ralph Smeenk

Daar is ze dan: de zoukvakantie! Al een jaar of vijf organiseert Dance4two salsa dansvakanties en nu was er voor het eerst ook een zouk variant. Eén week lang, in Lagos, een zon-zee-strandlocatie aan de zuidkust van Portugal. En Ralph Smeenk was erbij! Een impressie.
“There we go, Energy!” schalt docent Ray Olymph uit Amsterdam, terwijl we de basis inzetten voor de ochtend warming up. En het duurt niet lang voordat de slaperigheid van een iets te korte nacht uit onze ogen gedanst is. We hebben les op de eerste verdieping van het sportscafe, een mooie locatie, dat door twee open balkonnetjes uitzicht geeft op een marktplaatsje met een prachtig paars bloeiende Jacaranda. De vloer is goed, het geluid is goed en er is precies genoeg plek voor ons zestienen.

Het eerste uur is voor basiselementen. Puntjes of de ‘i’ voor de intermediates en een goeie instap voor de enkele beginner in de groep. Daarna is er anderhalf uur meestal een meer gevorderd figuur, waarbij minder gevorderden zelf bepalen hoe ver ze meekomen. Met een gemiddeld ervaringsniveau van pakweg een half jaar zouk dansen is dat een prima recept voor de groep. De lessen zitten als een dijk in elkaar en Ray leidt ons er doorheen op dezelfde wijze als hij ook zijn danspartners over de vloer leidt: Charming at every step and always in control. Met een leven lang aan professionele danservaring is Rosita daarbij een goeie aanvulling.

‘s Middags is er tussen het ochtend- en avond lesblok ruim tijd voor een strandbezoek, siësta, en uitgebreide lunch. Het weer is heerlijk, al is de zee nog een beetje fris deze tijd van het jaar voor veel meer dan “a quick dip”.

Na de avondlessen is er diner (meestal op eigen gelegenheid) en daarna een paar uur vrij dansen voor de hele groep op een variabele locatie. Bijvoorbeeld in hetzelfde sportscafe waar aan het einde van de avond in Lagos werkende Brazilianen en Angolezen ons met de Kizomba komen vergezellen op de dansvloer. Of in een lokaal restaurant waar Ray de geluidsinstallatie kaapt met zijn meegebrachte Zoukmuziek, en waar we de tafels aan de kant schuiven om daarna toevallige passanten de ogen uit te steken met onze suchiou’s (hoe spel je dit eigenlijk?), brincando’s en tabledrops.

Dansen kan in Lagos, tot het diepst van de nacht. Al zijn we het meestal zelf die de Zouk inzetten. En ondanks het bruisend uitgaansleven blijft Lagos toch steeds een heerlijk pitoresque klein visserdorpje.
Het personeel in het Hotel waar ik verbleef was zó vriendelijk! Verslapen voor het ontbijt op de rustdag. En je wordt gestraft met...een ontbijt op bed!
Op de organisatie van Dance4two was weinig aan te merken. En de bezielde leiding van Bernard (die zelf ook meedanst!) geeft een goeie feel mee. Voor volgend jaar zal Dance4two vrij zeker weer een zoukreis (of meer) organiseren, zeer waarschijnlijk weer met Ray, die aangaf dat er dan ook voor gevorderden nog genoeg uitdaging zal zijn.
Ik denk dat ik het inschrijvingsformulier dan wel weer weet te vinden, want deze vakantie was...elke pas was zoukmedicine en deze vakantie een zouk-kuur. And I think I am addicted.

Ivan Daems

De laatste dag Lagos zit er ook weer op. Als afsluiter van een geweldige kizomba vakantie vandaag nog gelunched, enkele uurtjes op het kleine strand doorgebracht, een wandeling gemaakt naar het grote strand en een momentje van bezinning. Nu nog met de vriendengroep gaan dineren en dan vroeg bed in. Het was weer geweldig, kans is heel groot dat ik dit volgend jaar weer opnieuw doe! Bedankt Bernard te Gussinklo, thanks Ben Pedrosa II & Marta Aagie, thanks Milena Costa en bedankt aan alle medereizigers! Love you all!

Iris de Waal

Terug thuis van een geweldige dans vakantie in Lagos/Portugal ! Wat was het een geweldige week waarin ik leuke nieuwe mensen heb leren kennen, inspirerende danslessen heb gevolgd, zon, zee, strand. In een mooie omgeving en iedere avond ergens naar een salsa/kizombafeest.
Ben nu wel compleet gebroken na gemiddeld 5 uurtjes slaap per nacht en afgelopen nacht maar 2 uurtjes, maar de energie die je ervoor terug krijgt maakt het helemaal de moeite waard !
Bedankt lieve mensen voor deze fantastische vakantie en hopelijk komen we elkaar snel weer eens tegen op een feestje ! X — voldaan.

  • Onze reizen gaan altijd door
  • Deelnemers van alle leeftijden
  • Inschrijven ook zonder danspartner
  • Van beginners tot vergevorderden
  • Voor singles & dansparen, 15% aanbetaling